TVL Q4 2021 en TVL Q1 2022: tegemoetkoming vaste lasten
Geachte relatie, helaas is er weer een lockdown gepland tot 14 januari 2022, als lichtpunt bied de overheid weer steunpakketten om zo gedeeltelijk bij te staan in deze moeilijke tijden. Wij van 2Count staan voor u klaar om u te voorzien van alle antwoorden op uw vragen.
(2Count: 0651081932 Tel: 010 415 36 77 )
Hieronder vind u een overzicht van de steun pakketten welk eventueel kunnen worden aangevraagd.
NOW: tegemoetkoming in loonkosten
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is terug. De aanvraagperiode voor NOW5 is 13 december 2021 tot en met 31 januari 2022.
Tijdens de persconferentie van dinsdag 14 december 2021 is aangekondigd dat door de verlenging van de aangescherpte coronamaatregelen er een NOW6 komt. De voorwaarden worden door het kabinet in januari 2022 bekend gemaakt. De NOW6 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.
Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) wil de overheid zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden tijdens de coronacrisis. Werkgevers die structureel omzetverlies hebben, kunnen met de NOW een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen.
NOW: voorkom terugbetaling vraag zelf je definitieve berekening aan
Je moet het NOW-voorschot (deels) terugbetalen als je meer omzet hebt gemaakt dan verwacht in de periode waarvoor je NOW had aangevraagd. Of als je minder personeel in dienst had dan gepland. Heb je gebruik gemaakt van NOW 2 en heb je een voorschot ontvangen? Vraag voor 31 maart 2022 definitieve berekening aan bij UWV. Zo voorkom je dat je de tegemoetkoming moet terugbetalen.
TVL Q4 2021 en TVL Q1 2022: tegemoetkoming vaste lasten
Ondernemers die in Q4 2021, Q1 2022 of in beide kwartalen minimaal 20% omzetverlies verwachten kunnen de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. De steun voor ondernemers in de nachthoreca, onder de naam VLN, is vervangen door de TVL Q4 2021. De TVL wordt berekend met het omzetverlies, het percentage vaste lasten en een subsidiepercentage van 100%. TVL Q4 2021 en TVL Q1 2022 hebben dezelfde voorwaarden als TVL Q3 2021.
Je kunt TVL voor Q4 2021 aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( RVO) vanaf 20 december 2021 t/m 28 januari 2022 17.00 uur. Aanvragen voor TVL Q1 2022 kan zodra de regeling open staat.
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten, exclusief loonkosten. De regeling geldt voor ondernemers getroffen door de coronacrisis met minimaal 20% omzetverlies. Met de regeling kun je onder meer huur, abonnementen en verzekeringen betalen.
Bbz als alternatief voor TOZO
Van 1 oktober 2021 tot 1 april 2022 zijn de voorwaarden voor een Bbz-uitkering tijdelijk soepeler. Deze versie van de Bbz wordt ook wel Bbz-light genoemd. Je kunt nu een aanvraag doen met terugwerkende kracht tot de 1e van de vorige maand. De Bbz-light is bedoeld voor ondernemers met een levensvatbaar bedrijf. Je bedrijf is levensvatbaar als je inkomsten na bijstandsverlening voldoende zijn om je zakelijke- en privélasten te betalen. De Bbz-light vraag je aan bij je woongemeente. Kijk of je in aanmerking komt op www.krijgikbbz.nl. Je kunt tot 1 april 2022 een aanvraag doen.
Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE)
De Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) is bedoeld voor organisatoren van evenementen die niet in aanmerking komen voor de garantieregeling evenementen (TRSEC). De ATE 2021 vergoedt de gemaakte kosten van evenementen die tussen 10 juli en 31 december 2021 niet zijn doorgegaan, vanwege een evenementenverbod van de Rijksoverheid. Naar verwachting wordt de ATE voor 2021 eind januari 2022 geopend.Het kabinet heeft op 14 december 2021 de ATE verlengd tot en met 30 september 2022. Er gelden wel andere voorwaarden. De verlenging ligt voor beoordeling bij de Europese Commissie. Je kan je via de website van RVO op de hoogte laten houden.
KKC: Kleine Kredieten Corona Garantieregeling
De KKC is opgetuigd voor bedrijven die moeite hebben aan relatief klein krediet te komen. Doordat de overheid voor een aanzienlijk deel voor de KKC-leningen garant staat, is het risico voor banken en andere financiers om geld uit te lenen kleiner. Krediet krijgen is voor ondernemers daardoor eenvoudiger.
Binnen de KKC-regeling staat de overheid voor 95% garant voor leningen van 10.000 tot 50.000 euro, de rest van het risico ligt bij de financiers. Ondernemers betalen 2% vergoedingspremie aan de staat. Aan de regeling zijn enkele voorwaarden verbonden.Aanvragen van de KKC-regeling doe je niet zelf. Je kunt een geaccrediteerde (toegelaten) financier (meestal je bank) vragen van de regeling gebruik te maken. Aanvragen kan tot en met 31 december 2021. Meer over de aanvraagprocedure en de voorwaarden lees je hier.
Overbruggingskrediet en uitstel aflossing bestaande leningen
Qredits biedt bestaande ondernemers een corona-overbruggingskrediet van maximaal 25.000 euro, waarmee ondernemers hun vaste lasten kunnen betalen. Het krediet is niet bedoeld voor investeringen. De looptijd is maximaal 4 jaar. De eerste 6 maanden is er geen aflossing. De rente is 2% in het eerste jaar, daarna 5,75%.
Daarnaast biedt Qredits bestaande klanten microkredieten bij het dragen van hun financieringslasten. Bestaande klanten krijgt van Qredits 6 maanden uitstel van aflossing op bestaande leningen.
Kijk voor meer informatie op Qredits.nl.
Overbruggingskrediet voor starters
Ook voor starters is er nu corona-overbruggingskrediet. Voorwaarde om in aanmerking te komen is dat je tussen 1 januari en 30 juni 2020 gestart bent met je onderneming. De lening bedraagt maximaal €35.000. De regeling is opengesteld op 21 mei 2021. Je kunt je aanvraag indienen bij Qredits.
Belastingdienst: o.a. betalingsuitstel en onbelaste vaste reisvergoeding
De Belastingdienst heeft een aantal regelingen om de administratieve en financiële lasten voor ondernemers te verlichten.
De eerder per 1 oktober gesloten regeling Betalingsuitstel vanwege corona wordt weer opengesteld en verlengd tot en met 31 januari 2022. De verlenging geldt voor openstaande belastingen waarvan de betaaltermijn op 1 februari 2022 verstrijkt. Heb je nog openstaande belastingschulden dan volgt automatisch verlenging. In andere gevallen kun je voor het 4e kwartaal om uitstel vragen.
De onbelaste vaste reisvergoeding en het fiscaal mogelijk maken van de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen zijn tot 1 januari 2022 verlengd. Voor alle belastingmaatregelen kun je terecht op de pagina Belastingmaatregelen in coronatijd.
BRON KVK